Πριν μία εβδομάδα, η ομάδα μας επιβιβάστηκε στο MSC Lirica και συγκεκριμένα, στην πρώτη του αναχώρηση για την 7ήμερη κρουαζιέρα στους Άγιους Τόπους.

Η φανταστική αυτή κρουαζιέρα αναχωρεί κάθε Δευτέρα από το λιμάνι του Πειραιά και επισκέπτεται μοναδικά μέρη της Μεσογείου, όπως τα ελληνικά νησιά, την Αρχαία Έφεσο αλλά κυρίως, τα Ιεροσόλυμα και τους Αγίους Τόπους!

Την τέταρτη λοιπόν ημέρα της κρουαζιέρας μας, το MSC Lirica έδεσε στο λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ, κι έτσι ξεκίνησε η 11ωρη εκδρομή μας προς τους Αγίους Τόπους.

Στο λιμάνι μας περίμενε το πούλμαν αλλά και ο ξεναγός, ο οποίος θα μας εξηγούσε τα πάντα για την ιστορία της Ιερουσαλήμ. Πρώτη στάση στην εκδρομή μας ήταν φυσικά ο Ναός της Αναστάσεως και ο Πανάγιος Τάφος· Όσο προχωρούσαμε όλοι μαζί προς το Ναό, διασχίσαμε την οδό του Μαρτυρίου, που εντοπίζεται εντός της Παλαιάς Πόλης στα Ιεροσόλυμα και έχει μήκος περίπου μισό χιλιόμετρο.

Πανάγιος Τάφος

Η οδός του Μαρτυρίου ή αλλιώς, η πορεία ως τον Γολγοθά, είναι η ιερότερη οδός στην ιστορία του Χριστιανισμού. Περιλαμβάνει όλα τα σημεία των γεγονότων των τελευταίων ωρών του Χριστού (της καταδίκης, της άρσης, του Σταυρού κ.α.) έως και την κατάληξη στον φρικτό Γολγοθά.

Φτάνοντας στο Ναό της Αναστάσεως, πλήθος κόσμου περίμενε καρτερικά μπροστά από τις μεγάλες πόρτες του έως ότου να ανοίξουν ξανά και να υποδεχτούν τους αμέτρητους επισκέπτες. Έπειτα από λίγα λεπτά, οι πόρτες ανοίγουν και εμείς όλοι μαζί, βαδίζουμε σιγά σιγά προς το εσωτερικό του ιερότερου και σημαντικότερου ναού της Χριστιανοσύνης.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αντικατοπτρίσετε μόλις μπείτε στην εκκλησία, είναι το σημείο που έγινε η αποκαθήλωση Του. Αυτό το κομμάτι από μάρμαρο είναι πόλος έλξης των πιστών, αφού εκεί είχε αφεθεί το νεκρό -πλέον- σώμα του Χριστού. Προχωρώντας λίγο πιο βαθιά στο ναό, είναι το σημείο όπου σηκώθηκε ο σταυρός που σταύρωσε τον Ιησού. Ο Γολγοθάς βρίσκεται εκεί και μπορείς να τον δεις αλλά και να τον αγγίξεις, βάζοντας το χέρι σου στην ειδική εσοχή που έχουν δημιουργήσει για τους πιστούς.

Φεύγοντας από τον Γολγοθά, το πρώτο πράγμα που θα δείτε κατεβαίνοντας τη σκάλα είναι ο Πανάγιος Τάφος. Ο Πανάγιος Τάφος είναι το μέρος όπου τάφηκε και αναστήθηκε ο Χριστός. Κάθε Πάσχα εκεί μπαίνει ο Έλληνας Ιερέας και παίρνει με θεϊκή παρέμβαση το Άγιο Φως.

Όσον αφορά την υπόλοιπη εκκλησία, αλλά και τα σημεία τα οποία αναφέραμε, σε κάνουν να αισθάνεσαι έντονη συγκίνηση είτε είσαι Χριστιανός είτε όχι, καθώς η συνολική ενέργεια του χώρου είναι συγκλονιστική.

Δεύτερη στάση μας στην εκδρομή ήταν το τείχος των Δακρύων, ο σημαντικότερος τόπος προσκυνήματος των Εβραίων. Το Τείχος των Δακρύων ή αλλιώς το Δυτικό Τείχος δεν είναι παρά τα μοναδικά υπολείμματα του τείχους που περιέβαλε τον μνημειώδη ναό που έχτισε ο βασιλιάς Ηρώδης. Η τοποθεσία είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που είχε κτίσει τον περίφημο ναό του ο βασιλιάς Σολομώντας το 960 π.Χ. Ο ναός αυτός καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους το 586 μ.Χ. και ξαναχτίστηκε το 520 μ.Χ. από τον Ζοροβάβελ, πολιτικό ηγέτη των Ιουδαίων. Ο Ηρώδης κατεδάφισε τον παλιό ναό και έχτισε στη θέση του ένα πολύ μεγαλύτερο το 20 μ.Χ. με μεγάλο βωμό για θυσίες, εγκαταστάσεις εξαγνισμού καθώς και ένα κτίριο σε σχήμα βασιλικής που χρησίμευε ως κεντρική αγορά και χώρος συνάντησης των προσκυνητών. Είναι εκεί που ο Χριστός έδιωξε εξοργισμένος τους φιλάργυρους εμπόρους.

Τείχος Δακρύων

Τρίτος και τελευταίος προορισμός μας πριν την επιστροφή μας στο κρουαζιερόπλοιο, ήταν το όρος των ελαιών και η Γεθσημανή. Το Όρος των Ελαιών έχει τρεις κορυφές: Τη βόρεια, που ονομάζεται όρος Σκοπός, με ύψος 826 μέτρα, πάνω στην οποία έχει κτισθεί το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο. Τη μεσαία με το νοσοκομείο της Αυγούστας Βικτώριας και τη νότια, που ονομάζεται όρος της Διαφθοράς, με ύψος 747 μέτρα και συγκεντρώνει όλα τα χριστιανικά προσκυνήματα, μοναστήρια και εκκλησίες.

Όρος Ελαιών

Αρκετά σημαντικά γεγονότα από την ζωή του Ιησού, όπως αναφέρονται στα Ευαγγέλια, έλαβαν χώρα στο Όρος των Ελαιών, και στις Πράξεις των Αποστόλων, το όρος των Ελαιών περιγράφεται ως το μέρος στο οποίο πραγματοποιήθηκε η Ανάληψη του Ιησού.  Όπως μας διευκρίνισε και ο ξεναγός μας, λόγω της σημασίας του τόσο με τον Ιησού όσο και με την Παναγία, το Όρος των Ελαιών αποτελεί τόπο χριστιανικής λατρείας από τους αρχαίους χρόνους και σήμερα είναι σημαντικός τόπος προσκυνήματος για τους Χριστιανούς!

Επισκεφτείτε κι εσείς την κυριότερη Πηγή του Χριστιανισμού, τους Άγιους Τόπους, με μία 7ήμερη κρουαζιέρα με το MSC Lirica από τον Πειραιά.